December 2021: Graag had ik jullie goed nieuws gebracht over het vervelende virus, maar helaas blijft het onrustig. Maar thuis blijven kan ook voordelen hebben voor ons als bierbrouwers. Meer tijd voor onze hobby, dus hebben we die tijd goed benut om onze bieren wat uit te breiden en te optimaliseren. En dat kan niet zonder te proeven om de ontwikkeling van ons bier te blijven volgen. De afgelopen maanden hebben we behalve de bestaande bieren ook met Kenneth en Cas, twee oud-collega’s, een bier gebrouwen. Het recept komt van Kenneth en hij heeft dit bier laten brouwen voor zijn bruiloft enkele jaren geleden. Het is een heerlijk frisse Pale Ale geworden door gebruik van Cascade hop.
Voor de tripel is het maisch schema iets aangepast en is de tripel droger geworden, wat overigens goed heeft uitgepakt. Het combineert nu mooi met de stevige bitterheid van de verschillende hop soorten en de gevormde esters van de gist.
Afgelopen week is een iets grotere vergistingstank aangekocht met conische bodem. Hiermee is het eenvoudiger om de gist te verzamelen en na de vergisting af te laten zodat het bier, indien nodig, langer in de vergistingstank kan blijven en overhevelen niet nodig is. Dit voorkomt onaangename smaakjes als gevolg van oxidatie door het hevelen.
De laatste Quadrupel staat er nu in te vergisten. Naar aanleiding van een proeverij is het recept van de Quadrupel iets aangepast en is voor een minder harde moutbitterheid gekozen. Nieuw in het recept is de special B mout. Deze mout geeft een minder harde moutbitterheid en lichte tonen van rozijnen. We laten ons verrassen.
Rest mij jullie hele fijne feestdagen te wensen en een goede en veilige jaarwisseling.
En denk aan het motto: DRINK MET MATE(N)!


Juli 2021:
Het corona virus is in alle hevigheid terug, veel mensen zijn inmiddels gevaccineerd maar toch nog heel veel besmettingen. Met de vakantie voor de deur neemt de onzekerheid toe. Maar we kunnen deze periode mooi gebruiken om weer nieuwe bieren te brouwen, zoals onze laatste Dubbel IPA. Man, man, man, wat een heerlijk bier. Voor de liefhebbers van een bittere Ale is er geen ontkomen aan dit bier te proeven. Verder is de Tripel weer erg lekker en staat inmiddels een nieuwe Tripel in de klimaatkast. De vergisting met de Wyeast 3787 gaat nog steeds niet lekker. Na 3 weken staat het bier nog steeds langzaam te vergisten met een SG van 1022. De Brewbrain Float geeft ons nu goede informatie over het gisting proces. Maar we hebben geduld. We willen geen klappende flessen meer, dus wachten tot het vergistingsproces is voltooid.
Wij wensen jullie alvast een fijne vakantie en voor degene die thuis blijven wensen we je een mooi gebrouwen biertje toe. Cheers!

Mei 2021: Sinds de vorige update zijn we weer wat bieren rijker, maar ook armer. In ieder geval houden we onze voorraad redelijk in stand maar daarvoor moeten we wel ons best doen. Een maand niet brouwen en onze voorraad slinkt als sneeuw voor de zon.
Sinds kort zijn we in het bezit van een Brewbrain float die ons veel gedetailleerde informatie geeft over het vergistingsproces. Zo zie je bijvoorbeeld de snelle afname (enkele dagen) van het SG (soortelijk gewicht) waarna het SG weer oploopt en weer afneemt. Het oplopen van het SG is vreemd. Dit fenomeen is op diverse forums beschreven en er wordt geschreven over autolyse van de gist of de aanhechting van koolzuur belletjes aan de float. Het is mij nog niet duidelijk maar we gaan er zeker eens achter komen.

Wat Corona betreft hoop ik dat we snel verlost zijn van onze beperkingen en we op het terras een heerlijk biertje kunnen proeven, is het nog niet in het buitenland dan zeker in Nederland.

December 2020: Alle medewerkers van Seth’s Brewery wensen u een geweldige kerst en een hoppig 2021.

November 2020: Beste SB vrienden. Inmiddels begint de schuur alweer aardig vol te raken met ons zelf gebrouwen bier. Na de Quadrupel van vorige maand is er een Tripel en een Dubbel bijgekomen. De Tripel wilde niet nagisten op fles en heb ik na twee weken voorzien van verse gist. Dat had direct effect. Twee weken later al genoeg koolzuur om eens van een jong tripeltje te genieten. Nu een ijzeren discipline behouden en het bier over de wintermaanden laten rijpen, wat niet altijd even goed lukt. 

Kijk eens op de pagina “Ons bier“.

Oktober 2020: Best SB vrienden. We hebben een extreem warme zomer gehad wat ons bier geen goed heeft gedaan. Na een week 30+ grC warmt het bier zodanig op dat de vergisting weer op gang komt. Dat resulteerde in diverse geklapte bier flessen. In de schuur rook het heerlijk, daar niet van, maar alles wat je vast pakt blijft plakken.  
De Irish Red is niet geworden wat ik ervan verwacht had, maar ook dat hoort erbij. De nieuwe Quadrupel is weer een topper, erg lekker voor de koude wintermaanden. Gekscherend noemen we die “de blauwe dop”, altijd goed voor de afsluiting van een avondje bieren. Verder hebben we onze Tripel vergist met een andere gist, Wyeast 3787. Deze gist is cleaner als de MJ M31.
Ons laatste bier is een Dubbel waarbij vers geplukte hop (Bramling Cross) is gebruikt als aroma hop. Komende zondag bottelen met een van de vrienden van SB.

Mei 2020: Beste SB (Seth’s Brewery) vrienden. We hebben inmiddels weer een paar heerlijke bieren gebrouwen. Zo is de Tripel een echte topper. Helaas is de gist die hiervoor gebruik wordt een langzame gist indien te laag gepitched wordt, waardoor we de eerste twee batches iets te vroeg gebotteld hebben met als gevolg een paar geklapte flessen. Maar de smaak is enorm goed, dus blijven we deze gist gebruiken. Dat de vergisting daarmee wat langer duurt nemen we dan maar voor lief. 
Op dit moment staat een Irish Red te vergisten. De smaak van de wort was mooi in balans, lekker hoppig en de kleur mooi rood/bruin. 

Ook hebben we onze brouw apparatuur uitgebreid met een pomp met tegenstroom koeler en een nieuwe moutmolen. De nieuwe tegenstroom koeler koelt het bier binnen 15 minuten terug van 100 grC naar vergistings temperatuur. Dat houd ook meteen de DMS (di-methyl-sulfide) binnen de perken al heb ik daar ooit weinig van geproefd.
Wat de mout molen betreft, zodra de flexibele koppeling binnen is sluiten we de mout molen aan op een elektro motor. Dat scheelt weer wat zweet druppels :-).

December 2019: Inmiddels hebben we onze nieuwe brouwketels van Polsinelli binnen en hebben een mooie Barley wine gemaakt. Deze is erg goed geslaagd. We zijn erg benieuwd hoe het bier zich de komende maanden gaat ontwikkelen.

Januari 2020: Ook is de brouwerij uitgebreid met een klimaatkast, waarin ons bier onder gecontroleerde condities kan vergisten.

Februari 2020: Ons laatste bier is een Tripel met haver. Haver geeft het bier een mooie volle smaak. En we doen helemaal mee met de hype, want dit bier is best wel troebel. Het is een mooi licht troebel bier met een volle frisse smaak. Het koolzuur past erg goed bij dit bier en geeft het bier karakter.Zoeken naar:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.